2006-12-20

Julmat: karpe diem

Det luktar fisk i stan. Det beror på att tjeckerna älskar att äta fisk på julen, vilket man skulle kunna se som märkligt med tanke på att Tjeckiens centraleuropeiska läge knappast gör dem till experter på havets delikatesser. Men floder har de, och dammar.


I dessa dammar föds det upp ofantliga mängder karp som får sätta livet till lite då och då under året, men främst i juletid. Då stänker blodet på gatorna när grova män förser tillika grova hemmafruar med nyklubbat julkrubb. Allt som oftast går fisken till en barnfamilj och då kan den få leva i familjens badkar någon vecka, men sedan är det kört även för den krabaten. Intas till den obligatoriska potatissalladen.

Annat julmums jag noterat är ett stort oblatliknande kex från Karlovy Vary (Karlsbad), en syltkaka i två lager (den köpta varianten kallas LHK - lata hemmafruars kaka) och en mjuk pepparkaka som jag känner igen som tyskens lebkuche. Helst ska den dekoreras med en kärvänlig hälsning till mamma, har jag förstått.

Inga kommentarer: